Återbruk är omtanke

Hösten och terminsstarten är här. För många av oss innebär det behov av kanske både nya fotbollsskor och höstjackor samtidigt som vi vill göra det mysigt hemma inför mörkrets intåg. Se det som ett perfekt tillfälle att skapa nya vanor både när det kommer till dina inköp och vad du gör med sådant som blivit urväxt eller tröttnats på.

Laga, lappa och måla

Om byxorna fått ett hål eller bordsskivan på skrivbordet fläckats är det lätt att man kasserar och köper nytt. Fundera gärna ett extra varv innan du bestämmer dig för att något ska kastas. Slippapper och målarfärg kan fräscha upp de flesta möbler och samtidigt ge en unik och personlig prägel. Livslängden på ett klädesplagg kan förlängas med hjälp av lite nål och tråd.

Låt det glädja någon annan

Livssituationer ändras, barn växer och vår stil kan förändras över tid. Men bara för att du tröttnat på något du äger betyder det inte att det är uttjänt. Att tillverka nya klädesplagg och prylar kräver resurser och belastar vår miljö negativt. Att låta varje sak som tillverkats användas så länge som möjligt är oftast därför det bästa för miljön.

Ge bort sådant du inte längre vill ha till vänner, lämna in till second hand eller sälj det i lokala köp- och säljgrupper på Facebook eller andra sidor på nätet.

Gammalt och trasigt är värdefullt

Ibland har något faktiskt nått slutet på sin livslängd. Det betyder dock inte att det är värdelöst. Rätt återvunnet kan dina gamla uttjänta ägodelar användas i tillverkningen av nya saker – vilket har stora fördelar för miljön. Se därför alltid till att vara noggrann med att lämna in saker till återvinningscentralen eller den Mobila återvinningscentralen som regelbundet stannar på ett antal platser i Sollentuna.

Tänk också på att sådant som kosmetik, gamla nagellack, målarfärgsburkar och flaskor med spraydeodorant är sådant som ska lämnas in till återvinningscentralen eftersom det räknas som farligt avfall.