Städa ut julen med miljön i åtanke

Genom att återvinna presentpappret och värmeljushållare, sortera ut matavfallet och lämna in granen rätt kan du städa ut julen med miljön i åtanke.

Låt granen sprida värme efter jul

Efter varje jul gör de svenska hushållen sig av med omkring tre miljoner granar. Se till att lämna din gran på rätt plats när julen ska dansas ut så att den kan komma till nytta en sista gång. Granar som lämnats in på rätt sätt förvandlas till fjärrvärme och el. En gran kan till exempel ge el som räcker till att köra fyra fulla tvättmaskiner. Om alla kasserade granar i landet eldades i värmeverk skulle de kunna värma 1 200 villor under ett helt år.

Du kan alltid lämna in din gran, tom på pynt, på någon av SÖRAB:s återvinningscentraler eller till den mobila återvinningscentralen som tar emot julgranar vid sitt första besök i januari månad.

Här hittar du den mobila återvinningscentralens turlista för 2022.

Vissa idrottsföreningar hämtar också upp julgranar mot en liten avgift.

Sortera skräpet

När du byter batterier i leksaker och glödlampor till adventsljusstakarna är det viktigt att det sorteras ut och läggs i rätt behållare. Den sortens avfall innehåller nämligen farliga ämnen som behöver tas om hand på särskilt sätt och ska inte läggas i den vanliga soppåsen.

Sorteringsguide
Snöre: restavfall (vanliga soppåsen)
Presentpapper: pappersförpackningar
Tejp: restavfall (vanliga soppåsen)
Värmeljus: koppen (om den är av metall) ska sorteras som metall. Ta bort vekeshållaren i botten och sortera som restavfall i den vanliga soppåsen, liksom överblivet stearin.