Sortera rätt är ganska lätt

Sortera mera! Så mycket som 30 procent av restavfallet från svenska hushåll består av förpackningar som borde lämnats till återvinning. När de hamnar i soppåsen går de i stället oftast till förbränning och bidrar till onödiga koldioxidutsläpp. Det är ju synd när det är så lätt att sortera och återvinna.

Vi hjälper dig att bli mer hållbar 

I Sollentuna har vi miljöstyrande avfallstaxa. Det betyder att avgiften blir lägre ju mer du sorterar. En påse matavfall kostar 1 kr/kg, att jämföras med 4 kr/kg för den vanliga soppåsen. Och att lämna på återvinningscentraler och återvinningstationer kostar ingenting! 

Sortera chipspåsen?

Vi vet att det kan ha sina utmaningar att avfallssortera. Ibland kan något se ut som ett material men faktiskt vara ett helt annat. Där är chipspåsen är ett bra exempel, den kan se ut som metall men sorteras som plastförpackning. Det finns en jättebra sorteringsguide på Sörabs hemsida där du kan söka fram hur du ska sortera en viss sak. Vi har också gjort en lathund som hjälper dig att sortera rätt. Ladda ned, skriv ut och sätt upp den på lämplig plats hemma.

Sorteringslathund

  - Sorteringslathund för dig som bor i villa

  - Sorteringslathund för dig som bor i lägenhet

 

Och det här med matavfall

matavfallssortering, påse i påshållare

Genom att sortera ditt matavfall gör du en stor insats för miljön i din vardag. Istället för att importera gödsel kan vi använda restmaterial från matavfallet och göra gödsel på hemmaplan. Vi kan göra biogas och driva bussen du åker med.  

Det är inte så svårt att sortera

All ditt matavfall ska gå i den bruna matavfallspåsen som som du sedan lämnar till återvinning. Om du är osäker vad som är matavfall kan gå in på Sörabs sorteringsguide och söka. Du kan också läsa på vår sida om matavfall där vi har lite tips och råd.  

Ungefär 35 % av alla matrester slängs i onödan.

Slipp lukt och flugor

För att slippa lukt, spill och bananflugor från matavfallspåsen föreslår vi att du:

  • lägger lite hushållspapper i botten på påsen.
  • fyller påsen upp till den streckade linjen. Då har du tillräckligt kvar så du kan stänga igen påsen ordentligt.
  • sköljer räkskal i iskallt vatten, låt de rinna av och vira sedan in det i hushållspapper. Dröjer det flera dagar innan du ska slänga påsen, lägg skalen i frysen.
  • gör en flugfälla i ett glas med 2 delar vinäger, 1 del saft och några droppar diskmedel. Ställ i närheten av avfallspåsen.

Återvinningscentralen, den ligger för långt bort!

mobil återvinninscentral. Kranbil som hämtar container.

En del saker ska ju lämnas på återvinningscentraler men alla har inte möjlighet att åka dit.

Därför finns det en mobil återvinningscentral. Här lämnar du nästan allt som ska lämnas på den stora återvinningscentralen. MÅVC ställs upp på fem platser runt om i Sollentuna med ungefär en månads mellanrum.

 

 

Några sorteringstips:

  1. Tvättkorgen i plast. Är förstås av plast men ingen förpackning och ska därför lämnas på återvinningscentralen.
  2.  Läkemedel ska lämnas tillbaks till apoteken. Det gäller även receptfria läkemedel.
  3. Nagellack ska faktiskt sorteras som farligt avfall. Lämnas på återvinningscentralen.
  4. Fett och olja från matlagning ska inte hällas i vasken. Det fastnar i avloppsrören och till slut blir det stopp. Samla det istället i en plastflaska eller mjölkartong som du sedan lämnar på återvinningscentralen. Vi har en fiffig tratt som du kan sätta på flaskan/kartongen, så det blir enklare att hälla i.

Så låt oss hjälpas åt

Sortera, återvinn och återbruka mera. Genom att sortera kan vi spara massor av resurser och skydda både människa och miljö. Genom att hålla isär olika material kan det mesta återvinnas så att det blir nya produkter. På så sätt spar vi energi och naturresurser. Bra va?