Timpris på el

Med ett timpris på el kan du själv påverka hur mycket du betalar för din el genom att styra elförbrukningen till de timmar då elpriserna är lägre.

Hur fungerar timpris på el?

Timpris på el innebär att du betalar för den el du använder varje timme. Alla kunder i Sollentuna har elmätare som kan mäta elförbrukningen per timme. För alla dygnets timmar fastställs timpriser på elbörsen, timpriserna styrs av tillgång och efterfrågan. Timpriserna på el hittar du enklast i NordPool-appen, de presenteras varje dag ca kl 13 och gäller för det kommande dygnet. I NordPool-appen väljer du som bor i Sollentuna SE3. Alla priser visas i SEK/MWh, flytta decimalen ett steg till vänster för pris i öre/kWh. Timpriserna finns även på NordPools hemsida, där du också kan se historiska timpriser.

När du har timpris på el presenteras din totala förbrukning och ett medelpris baserat på din förbrukning per timme på din elfaktura. Det innebär att du betalar exakt så mycket elen kostar för den mängd el du använder varje timme.

För att det ska bli lönsamt med timpris behöver du vara medveten om din elförbrukning och själv kunna påverka den, till exempel med hjälp av teknik som möjliggör tidsinställd förbrukning till tider på dygnet då elen är billigare. Elpriserna styrs av tillgång och efterfrågan och är därför vanligtvis lägre på natten eftersom efterfrågan är lägre då.

Här kan du läsa om vad elkostnaden består av.

För vem passar timprisavtal?

Timprisavtal passar för dig som har solceller på taket och producerar din egen el under dagtid, då elen oftast är dyrare.

Timprisavtal passar även för dig som är en medveten elkonsument som aktivt styr din elförbrukning till tider på dygnet då elpriserna är lägre.

Några frågor att tänka igenom innan du tecknar ett timprisavtal:

  • Använder du el för att värma upp ditt hus, till exempel med en luftvärmepump eller annan eldriven uppvärmning? Är det i så fall möjligt att styra uppvärmningen till de billigare timmarna på dygnet?
  • Kan du programmera tvättmaskin, diskmaskin, elbilsladdare och andra maskiner i hushållet så att de används under de timmarna på dygnet då elpriset är lägre?
  • Hur ser vanorna ut när det gäller matlagning? I köket finns ofta mycket teknik som drar el såsom spis, vattenkokare och mikrovågsugn. Är det möjligt att minska användningen av de under de timmarna på dygnet då elen är som dyrast?

Hur ser din elförbrukning ut?

Är du kund hos oss kan du logga in på Mina Sidor för att följa din elförbrukning timme för timme. 

Så här tecknar du ett timprisavtal

Givetvis erbjuder vi timprisavtal – kontakta oss så hjälper vi dig.

Eftersom det är viktigt att tänka igenom sin elanvändning innan man tecknar sig för ett timprisavtal, finns inte möjligheten att teckna den avtalsformen här på hemsidan. Det är med omtanke om dig som kund. För dig som inte är medveten om hur elanvändningen ser ut i ditt hushåll kan din elkostnad öka istället för att minska med ett timprisavtal.