Det utbyggda ledningsnätet ska säkerställa kapaciteten för Edsberg och Väsjön i 100 år.
Varför genomförs det här arbetet?
Vi behöver göra ledningsomläggning för vatten, avlopp och dagvatten för att förstärka kapaciteten i befintliga ledningar och för att kunna försörja nya exploateringsområdet Väsjön.
På delar av sträckan kommer vi anlägga en så kallad infrakulvert. I kulverten finns det utrymme för vatten, spillvatten och dagvatten. Kulverten gör bidrar också till att vi inte behöver gräva vid framtida drift och underhåll av ledningar.
Kartan visar den planerade ledningsdragningen (svart markering) och utredningsområdet (röd markering). Utmed Malla Silfverstolpes väg finns en biotopskyddad allé som vi har behövt ta hänsyn till när valet av ledningsdragning gjorts. Mer information finns i samrådsunderlaget.
Ledningsomläggningen kommer på vissa platser att innebära grundvattenbortledning under byggskedet. Grundvattenbortledning är tillståndspliktigt enligt miljöbalken. Tillstånd söks vid mark- och miljödomstolen. Ansökan planeras att lämnas in under april 2023.
Fastigheter som ligger inom 100 meters avstånd från de planerade arbetena kommer att besiktigas före byggstart.
Det har inkommit synpunkter på ledningsdragning genom en skogsdunge där många barn leker. Vid val och utformning av ledningsdragning har skogsdungens karaktär och funktion beaktats. Läs mer detaljerat svar i samrådsredogörelsen.
Arbetet beräknas påbörjas årsskiftet 2023/2024 och slutföras någon gång 2027.
Boende har haft möjlighet att yttra sig
Ett samråd har hållits enligt 6 kapitlet i miljöbalken. Boende i området har haft möjlighet att yttra sig i ärendet. Alla yttranden och svar har nu sammanställts i en samrådsredogörelse. Samrådsredogörelsen beskriver hur samrådet har bedrivits, vilka yttranden som har inkommit samt svar på dessa.
Information om själva anslutningsprojektet finner du i samrådsunderlaget.
Om du har frågor eller övriga synpunkter kan du kontakta SEOMs kundtjänst: kundtjanst@seom.se eller 08-623 88 01.
Frågor och svar
I projektet har vi med oss erfarenheter från tidigare arbeten i området och är mån om att minimera påverkan på boende. SEOM kommer att informera de fastigheter som berörs av projektet före byggstart och kontinuerligt under byggtiden. Här nedan är några åtgärder som kommer utföras:
Fastigheter som ligger inom 100 meters avstånd från de planerade arbetena kommer att besiktigas före byggstart. När arbetena är avslutade besiktigas fastigheterna igen. Detta för att kunna bedöma om arbetena har orsakat skador på fastigheterna. Har det uppstått skador som är orsakade av projektet hanteras dessa.
På vissa fastigheter kommer vibrationsmätare att monteras. Vibrationer kan uppstå av bland annat maskiner och vissa arbeten.
Vi kommer också att montera så kallade dubbar på utvalda fastigheter. De ersätter inte vibrationsmätare. Dubbar används för att mäta de naturliga sättningar som pågår i marken samt sättningar som orsakas av projektet. De sätts fast innan arbetet påbörjas och kan sitta kvar upp till ett år efter arbetet avslutats. SEOM återställer området där dubben suttit. Här kan du se hur en dubb kan se ut.
Det har inkommit synpunkter på ledningsdragning genom en skogsdunge där många barn leker. Vid val och utformning av ledningsdragning har skogsdungens karaktär och funktion beaktats. Eftersom smalast möjliga schakt eftersträvas berörs endast en del av dungen. Du kan läsa ett mer detaljerat svar i samrådsredogörelsen.
Projektet är just nu i projekteringsfas och som det ser ut i dagsläget är preliminär byggstart kring slutet av 2023, början av 2024. Arbeten kommer då att påbörjas i södra änden och man kommer att arbeta sig norr ut.
I samrådsunderlaget framgår det uppgifter om den planerade verksamhetens lokalisering, omfattning och utformning. Det klarläggs även i samrådsunderlaget vilka betydande miljöeffekter verksamheten kan komma att ge upphov till samt vad man kommer att utreda och undersöka vidare.
Samrådsredogörelsen beskriver hur samrådet har bedrivits, synpunkter som har inkommit samt bemötande av synpunkter. Samrådsredogörelsen skickas till Länsstyrelsen samt läggs upp på SEOMs hemsida som information till allmänheten.