Spara vatten i trädgården

Under sommaren när många använder mycket vatten samtidigt för att till exempel vattna planteringar kan vattenverken få svårt att hinna med. Genom att hjälpas åt att använda vattnet klokt säkerställer vi att vattnet räcker till alla. Här har vi samlat tips på hur du kan spara vatten i trädgården.

Samla regnvatten

Att samla regnvatten i en tunna och använda det till bevattning är en riktigt god idé. Då slipper du vattna med dricksvatten när det blir torrt.

Kan du dessutom samla regnvatten från stuprören i trädgården är det ännu bättre eftersom ledningarna då avlastas. Tänk på att en regnvattentunna fylls relativt snabbt, så se till att vattnet kan rinna bort från husgrunden när den har blivit full.

Om du ställer regnvattentunnan på något så att den kommer upp ett par decimeter blir det lättare att använda tappkranen och fylla en kanna. Vissa regnvattentunnor har särskilda bottenstativ, men du kan också ställa upp den på några betongplattor eller liknande.

Vattna smart

Visste du att en vattenspridare gör av med 150 - 300 liter på 20 minuter? Välj hellre att vattna med en vattenkanna, gärna fylld med regnvatten, så hamnar vattnet bara där det verkligen behövs.

När på dagen du vattnar gör stor skillnad. Gör du det mitt på dagen dunstar det mesta bort och gör ingen större nytta. Vattna istället sena kvällar eller tidigt på morgonen. När du vattnar i sval jord så avdunstar mindre vatten.

Skippa att vattna gräsmattan. En gräsmatta som torkar ut klarar sig då gräs har ett kraftigt rotsystem.

Planera en hållbar trädgård

Välj växter som tål att torka ut och som du inte måste vattna mycket. Ställ känsligare växter i krukor i skuggan när det är varmt och soligt. Ett knep är att använda sig av täckodling. Då dunstar inte vattnet lika mycket och skyddar rötterna.

Undvik att plantera nya träd, buskar eller gräsmattor under sommaren. Det kräver mycket bevattning och är bättre att göra tidigare på våren.

Fler tips

Här kan du läsa fler tips på hur du kan spara vatten i vardagen.