Återvinning och återbruk

En av de viktigaste insatserna du kan göra för miljön är förlänga livslängden på sådant som redan tillverkats. Sådant som inte längre går att återbruka kan användas i tillverkningen av nya produkter om det återvinns på rätt sätt.

Här har vi samlat fler tips på hur du kan skapa mer hållbara vanor och listar butikerna där du kan shoppa second hand i Sollentuna.

Det ska vara lätt att göra rätt. Det finns därför flera olika alternativ att lämna in avfall till återvinning, genom den mobila återvinningscentralen eller någon av Sörabs återvinningscentraler.

Låna, dela och hyr

En del av det vi äger är sådant vi egentligen inte använder så ofta. Om vi istället lånar eller hyr vid de tillfällen vi vill använda till exempel skidutrustning, symaskin eller skruvdragare kan vi vara många personer som kan ha glädje av samma saker. Fråga runt i grannskapet eller vänkretsen om någon redan har det du söker. Det finns också tjänster som exempelvis Hygglo där du kan hyra saker av och till andra privatpersoner.

Sälj och shoppa second hand

Den största miljöpåverkan uppkommer vid produktionen av nya produkter. Idag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp av växthusgaser på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter, varje år. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil. Textiler innebär en stor miljöbelastning och det gör därför stor skillnad om vi återbrukar mer.

Längre ner på den här sidan hittar du second hand-butikerna i Sollentuna.

Laga, lappa och måla

Om byxorna fått ett hål eller bordsskivan på skrivbordet fläckats är det lätt att man kasserar och köper nytt. Fundera gärna ett extra varv innan du bestämmer dig för att något ska kastas. Slippapper och målarfärg kan fräscha upp de flesta möbler och samtidigt ge en unik och personlig prägel. Livslängden på ett klädesplagg kan förlängas med hjälp av lite nål och tråd.

Nya användningsområden för gamla saker

Med lite kreativt tänkande kan sådant du redan har hemma användas till nya saker. Gamla handdukar eller trasiga lakan blir utmärkta städtrasor och målade konservburkar kan vara riktigt fina som pennställ eller kryddkrukor. Glasburkar med lock är perfekta att återanvända för att göra i ordning overnight oats och andra mellanmål i.

Lämna in för återbruk hos den Mobila ÅVC:n

Det du inte kan eller vill sälja kan du enkelt lämna in till den mobila återvinningscentralen i Sollentuna. Förutom avfall av olika slag tar vi där emot till exempel prylar, textilier eller köksgeråd till återbruk. Då ser vi till att det som kan säljas vidare gör det genom second hand-butiker. Det som inte kan säljas går istället till materialåtervinning så att det kan användas i tillverkningen av nya produkter.