Matavfall – från äppelskrutt till bilbränsle

Matavfall en värdefull resurs om det sorteras rätt. Eftersom du får en lägre kostnad för sophämtningen om du sorterar ut matavfallet separat finns det dessutom pengar att spara.

I Sollentuna lönar det sig att göra rätt. Hämtningen av restavfallet (gröna kärlet) kostar nämligen 6 kronor per kilo medan matavfallet bara kostar 1 krona per kilo.

Den 1 januari 2024 blir det obligatoriskt för alla enligt en ny lag att sortera ut sitt matavfall. Läs mer om förändringen här.

Hur får jag tag i matavfallspåsar?

Till småhus delas en årsförbrukning av matavfallspåsar ut varje höst. I flerbostadshus och samfälligheter är det styrelsen eller hyresvärden som är ansvariga för att beställa matavfallspåsar. Kontakta din fastighetsägare om påsarna är slut.

Mindre mängder påsar går också att hämta hos SEOM på Knista gårds väg 12 utan avgift. Påsar finns även att hämta hos den Mobila återvinningscentralen.

Tips vid sortering av matavfall

  • Använd den påshållare som vi på SEOM tillhandahåller. Den är konstruerad för att påsen ska hålla sig torr och lukta mindre. Täta behållare försämrar påsens hållfasthet. Saknar du påshållare finns sådana att hämta hos oss på Knista gård.
  • Förslut påsen till markerade strecket på insidan och inte mer.
  • Rulla ihop överkanten för att stänga påsen ordentligt.
  • Byt påsen regelbundet.
  • Vik ner kanten på avfallspåsen så är öppningen stabilare.
  • Undvik att lägga ner blött matavfall i påsen. Låt det rinna av vid behov i vasken och samla upp det med en skrapa. Torrskala sådant som potatis och morötter rakt ner i påsen så undviker du också fukt.
  • Om påsen ofta går sönder kan du lägga lite hushållspapper i botten av påsen eller använda dubbla påsar.
  • Sådant som luktar extra mycket, som skaldjursrester, kan läggas i en extra brun papperspåse. Under sommarmånaderna kan du frysa in påsen fram till hämtdagen för att undvika dålig lukt i kärlet.

Hemkompost

Om du skaffar en hemkompost för matavfall ska det anmälas till Sollentuna kommun här.

Du som hemkomposterar behöver även fortsättningsvis sortera ut matavfall i brunt kärl och lämna till oss minst fyra gånger per år. Där kan du lägga sådant avfall som passar mindre bra i hemkomposten som köttben och rester från fisk och skaldjur.