Guide: så väljer du rätt internethastighet och leverantör

Som ansluten till Sollentunas fibernät kan du välja mellan internethastigheter från 10 till 1000 Mbit/s. Vilken hastighet du väljer kan göra stor skillnad för din surfupplevelse. Anders Holm Melin, driftschef på SEOM Stadsnät, tipsar om vad man ska tänka på både när det kommer till val av hastighet och tjänsteleverantör.

Vilken internethastighet ska jag välja? 

– Innan du väljer hastighet är det bra att fundera över hur mycket och till vad du kommer använda internet. Att streama film, spela datorspel online och delta i videokonferenser är exempel på sådant som kräver lite mer av din uppkoppling. Är ni flera i hushållet som kommer använda uppkopplingen samtidigt kräver det också lite mer kapacitet, säger Anders.

Längre ned på den här sidan hittar du en guide som går igenom de internethastigheter som finns att välja mellan.

Vilken tjänsteleverantör passar mig?

Anders Holm Melin, Driftschef på SEOM

SEOMs fibernät är öppet. Det innebär att alla tjänsteleverantörer som vill kan erbjuda sina tjänster i nätet och konkurrerar fritt med varandra. För dig som kund innebär det större valfrihet eftersom du kan välja mellan en rad olika leverantörer och erbjudanden. Konkurrensen håller också priserna nere och möjliggör bättre villkor.
 – Det som skiljer leverantörer åt är ofta pris, nivå och snabbhet på kundsupport samt nätverket.

Vilken leverantör som passar dig bäst beror därför på vad som är viktigast för dig, menar Anders.
– Är prissättningen det viktigaste finns det ett par lågprisleverantörer, men då får man kanske tumma på hur snabbt man kan få hjälp hos kundsupporten och hur snabb anslutningen är mot vissa delar av internet.


– Prioriterar du en så bra kvalité och hastighet på själva internetuppkopplingen mot så stora delar av internet som möjligt så kan det vara värt att betala lite mer för det hos någon av de mer etablerade leverantörerna. De har ofta mer utbyggda nätverk, utbyter trafik med andra på fler platser och har ofta högre hastigheter på sina länkar mot andra nätverk på internet.

Guide: välj rätt internethastighet

10 Mbit/s

För det mindre hushållet på 1-2 personer som inte gör så mycket på internet. Att läsa e-post och läsa nyhetssidor på internet fungerar utmärkt. Streaming, videosamtal och onlinespel fungerar inte så bra med denna hastighet.

100 Mbit/s

För medelhushållet på 2-3 personer. Hastigheten fungerar bra till onlinespelande, streaming, e-post och surfande, men kanske inte riktigt räcker till om många ska använda det samtidigt eller om man streamar till många skärmar samtidigt.

250/100 Mbit/s

För det uppkopplade medelstora hushållet på 2-5 personer. Den här hastigheten räcker till de flesta. Onlinespelande, e-post, surf, streaming och fildelning fungerar bra för ett lite högre antal personer och skärmar.

250/250 Mbit/s

Den här hastigheten passar dig som tycker att 250 Mbit/s räcker, men vill ha högre uppladdningshastighet. Det passar om du laddar upp eller flyttar mycket stora filer eller vill streama live genom exempelvis Youtube eller Twitch.

500 Mbit/s

För det lite större hushållet på 6-7 personer, eller dig med högre krav. Fungerar jättebra till alla syften för ett större antal enheter och skärmar.

1000 Mbit/s

För dig som inte kompromissar. Blixtsnabb uppkoppling som fungerar i alla lägen till allt! Till det stora hushållet där upp till 10-12 personer bor, eller där väldigt många enheter streamar, spelar eller surfar samtidigt.