Om elbilsladdning

Har du en elbil eller laddhybridbil? Då rekommenderar vi dig att installera en laddbox för en säkrare laddning hemma. SEOM erbjuder nyckelfärdiga installationer av laddboxar för elbil och laddhybridbil.

Varför ska jag installera en laddbox?

Att ladda utan laddbox är både riskfyllt och ineffektivt. Vanliga vägg- och motorvärmaruttag är inte gjorda för elbilsladdning och klarar inte återkommande hög belastning under lång tid. När du laddar en elbil i flera timmar ökar därför belastningen på din elanläggning avsevärt och i värsta fall kan det leda till brand. En laddbox har inbyggd aktiv säkerhet, vilket bland annat innebär att laddningen bara startar om allt står rätt till. Är kontakten tillexempel ovanligt varm kommer strömmen inte att slås på.

Elsäkerhetsverket har tagit fram en folder där du hittar information om vad du bör tänka på när du ska ladda din elbil eller laddhybridbil hemma. Du hittar foldern här.

En laddbox ska alltid installeras av en behörig elinstallatör.

Olika typer av laddning

Det finns två olika typer av laddning:

Snabbladdning finns framförallt längs stora huvudvägar, ofta på en bensinstation. Laddarna där ger en effekt mellan 22 kW och 150 kW. Detta för att man ska kunna fylla på batterierna på kort tid. Det är dock inte alla bilmodeller som klarar av att ta emot snabbladdning.

Normalladdning är det som ofta kallas ”hemmaladdning”. Du laddar din bil när den står parkerad hemma, vanligtvis med en effekt på cirka 3,7 – 22 kW.

Räcker strömmen?

När du laddar bilen hemma nyttjar du husets befintliga elanläggning. Med en laddbox fördelas och optimeras laddningen. Laddboxen ser helt enkelt till att laddningen sker under kontrollerade former. 

Om du vill ladda din bil snabbare eller ladda flera bilar samtidigt rekommenderar vi att du kompletterar din laddboxinstallation med en effektvakt. Effektvakten känner av hur mycket ledig kapacitet det finns i huset och anpassar laddningen utifrån tillgänglig effekt. På så vis undviker du att överbelasta din elanläggning.

Undvik effektavgiften

Effektavgiften är den rörliga delen av elnätsavgiften och baseras på hur du utnyttjar elnätet.

SEOM tar inte ut någon effektavgift för Sollentunabor på vardagar mellan klockan 19-07 samt helger då trycket på elnätet är som lägst.

Vanligast är att ladda bilen på natten när huset ”sover” och för att undvika effektavgifter. Via en app kan du styra din laddbox och schemalägga laddningen av bilen.

Förbrukning

Laddboxar för laddning av elbil eller laddhybridbil hemma är anpassade till husets elanläggning. Normal användning brukar vara laddning av bil över natten för att kunna köra till och från jobbet dagen därpå, man brukar räkna med en daglig körsträcka upp till ungefär 5 mil. Bilens batterikapacitet, den effekt du väljer på laddaren och hur länge du laddar bilen avgör givetvis hur långt du kan köra.

En elbil eller laddhybridbil drar vanligtvis ungefär 2 kWh el per mil.

Laddboxar med olika mycket effekt och strömstyrka

Ju högre effekt (W) och strömstyrka (A) en laddbox har desto snabbare laddas din bil. Däremot sätter husets elanläggning ofta begränsningar i hur mycket ström du kan använda till din laddbox. Det är inte ovanligt att huset bara klarar av 10A, även om många laddboxar egentligen har kapacitet för desto mer. De laddboxpaket vi erbjuder är anpassade för laddning av både laddhybridbil och elbil i en villa med normal elanläggning. De mer kraftfulla laddboxarna (22 kW) som finns i vårt sortiment behöver oftast ställas ner för att husets säkringar inte ska lösa ut. Vill du säkra upp behöver du max 25A oavsett laddbox.

Så här går det till

Om du är intresserad av att installera en laddbox gör du så här:

  1. Gör en intresseanmälan. Vi börjar med att komma hem till dig för att titta på dina förutsättningar och kommer med förslag på bästa lösning anpassade för dina behov.
  2. Du får en offert på installationen.
  3. När du godkänt offerten bokar vi tid för installation

Från det att du godkänt offerten tar det i regel mellan två och tre veckor tills att du har laddboxen monterad och klar.