Om elbilsladdning

Har du köpt en elbil eller laddhybridbil? Då rekommenderar vi dig att installera en laddbox för en säkrare laddning hemma. SEOM erbjuder nyckelfärdiga installationer av laddboxar för elbil och laddhybridbil.

Varför ska jag installera en laddbox?

Laddning av elbilar innebär en ökad belastning på din elanläggning. Du måste säkerställa att just din elanläggning klarar av den förändringen. Utmaningen är inte bara en ökad belastning, utan även en ökad belastning över en längre tid. En laddbox har inbyggd aktiv säkerhet, vilket bland annat innebär att strömmen slås på först när alla kontakter är inkopplade.

Elsäkerhetsverket har tagit fram en folder där du hittar information om vad du bör tänka på när du ska ladda din elbil eller laddhybridbil hemma. Du hittar foldern här.

En laddbox ska alltid installeras av en behörig elinstallatör.

Olika typer av laddning

Det finns två olika typer av laddning:

Snabbladdning finns framförallt längs stora huvudvägar, ofta på en bensinstation. Laddarna där ger en effekt på uppåt 50 kW. Detta för att man ska kunna fylla på batterierna på kort tid. Det är dock fortfarande få bilmodeller som klarar av att ta emot snabbladdning.

Normalladdning är det som ofta kallas ”hemmaladdning”. Du laddar din bil när den står parkerad hemma med en effekt på cirka 3,7 – 11 kW.

Räcker strömmen?

När du laddar bilen hemma nyttjar du husets befintliga elanläggning. Med en laddbox fördelas och optimeras din elförsörjning för att inte elanläggningen ska bli överbelastad. Laddboxen ser helt enkelt till att laddningen sker under kontrollerade former. Vanligast är att ladda bilen på natten när huset ”sover” och för att undvika effektavgifter. Via mobiltelefon eller dator kan du styra din laddbox och schemalägga laddningen av bilen.

Förbrukning

Laddboxar för laddning av elbil eller laddhybridbil hemma är anpassade till husets elanläggning. Normal användning brukar vara laddning av bil över natten för att kunna köra till och från jobbet dagen därpå, man brukar räkna med en daglig körsträcka upp till ungefär 5 mil. Bilens batterikapacitet, den effekt du väljer på laddaren och hur länge du laddar bilen avgör givetvis hur långt du kan köra.

En elbil eller laddhybridbil drar vanligtvis ungefär 2 kWh el per mil.

Går du i laddboxtankar?

Om du funderar på att installera en laddbox hemma rekommenderar vi att du investerar i en laddbox med kapacitet för lite högre effekt än du kanske har behov av i dagsläget. Laddboxen ställs in efter husets elanläggning och bilens förmåga att ta emot laddning, det går alltså att justera ner effekten anpassat till bilens behov. Så även om det skulle räcka med en laddbox med lite lägre effekt för din nuvarande bil, kan det vara klokt att överväga ett mer långsiktigt perspektiv och att du eventuellt kommer att byta bil under laddboxens livstid.

Så här går det till

Om du är intresserad av att installera en laddbox gör du så här:

  1. Fyll i och skicka in en intresseanmälan till oss.
  2. Vi kontaktar dig för mer information och offert.
  3. När du godkänt offerten bokar vi tid för installation.

Från det att du godkänt offerten tar det mellan två och tre veckor tills att du har laddboxen monterad och klar.