Restavfall

I restavfall, den "vanliga" soppåsen, ska du i stort sett bara lägga restsopor som blir över när du har sorterat ut allt annat. Ju mer du sorterar från ditt restavfall desto lägre blir din sopavgift.

Exempel på restavfall är pappersnäsduk, plåster, dammsugarpåse, tuggummi, disktrasor och blöjor.

Du får inte lägga farligt avfall, elavfall eller förpackningar i restavfall. Har du matavfallskärl får du inte heller lägga matavfall i restavfallet. För mer information om hur du sorterar ut dessa, se menyn till vänster.

Restavfall hämtas vanligen i gröna kärl (exempelvis 190 liters kärl för småhus och 660 liters kärl för flerbostadshus). Det går även att beställa container vid större mängder restavfall. Läs mer om att hyra container här.

Ett annat alternativ för insamling av större mängder restavfall är markbehållare som töms med kranbil. Markbehållare köps in och underhålls av fastighetsinnehavaren, men töms av SEOM.

För att säkerställa möjlighet till regelbunden tömning av markbehållaren bör vi kontaktas i ett tidigt skede under planerings/projekteringsfasen för rådgivning.

Rengöring av avfallskärl

Om ditt avfallskärl är smutsigt rekommenderar vi dig att rengöra det med vatten och en borste. Inga rengöringsmedel bör användas. Tänk på att låta kärlet torka ordentligt innan du börjar använda det igen.

För att undvika att kärlet blir smutsigt kan du till exempel lägga en tidning i botten av restavfallskärlet (gröna) eller en matavfallspåse i matavfallskärlet (bruna). Tänk också på att inte lägga blött avfall i kärlet och att försluta påsarna väl. Läs fler tips här.

SEOM erbjuder inte tvätt av avfallskärl. Vill du fått ditt kärl rengjort så finns det flera aktörer som tillhandahåller den tjänsten.