Så går det till

Att ansluta dig till Sollentunas fibernät är enkelt och vi finns där för att guida dig genom hela anslutningsprocessen.

När du bestämt dig för att ansluta dig till fibernätet i Sollentuna gör du en beställning. Det gör du enklast här på vår hemsida.

Förbered för fiber

När vi registrerat din beställning kontaktar vår projektör dig. Ni bestämmer sedan i samråd var punkten för anslutningen vid tomtgränsen ska vara.

Du ska sedan lägga rör från den punkten, till husväggens utsida. Rören ingår i anslutningspriset och finns att hämta hos oss på SEOM. Rören är 50 mm i diameter och finns i två olika längder: gröna sektioner som är tre meter långa, och svarta sektioner som är en meter långa och används för böjar. Dessa skarvas till lagom längd.

Utrymmet för röret ska vara i ungefär samma bredd som en spade och 40 centimeter djupt. Många väljer att gräva detta själv, men du kan givetvis hämta in en offert från valfri markentreprenör om du behöver hjälp. Efter att du lagt ner röret kan du återfylla det direkt – se bara till att lämna rörändarna synliga vid tomtgräns samt vid husvägg.

Schaktning

För att ansluta din fastighet måste vi schakta, det vill säga gräva, från vårt fibernät där du kommer bli ansluten fram till din tomtgräns. Under tiden du ordnar grävningen på din egen tomt kommer vi ha skickat ut uppdrag till vår entreprenör för att söka tillstånd för att gräva, och ansluta rören till våra stamrör där vårat fibernät finns.

Här kan det ta lite tid med att få tillstånd och alla andra bitar på plats, just därför gör vi det parallellt med att du själv gräver, för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Installation av omvandlare

Nästa steg är att vi kommer hem till dig för att genomföra installationen. Om nödvändigt borras ett hål i ytterväggen. I närheten av det borrade hålet kommer en omvandlare placeras (cirka 20x20x4 centimeter) – med fördel i närheten av ett eluttag, då omvandlaren behöver ström och ett eluttag ej ingår i installationspriset.

Omvandlaren som installeras har flera så kallade RJ45-uttag men saknar wifi. Önskar du placera utrustningen i en annan del av huset måste du förbereda ett rör som innehåller dragtråd alternativt en kabelkanal.

Leveranstid

Normal leveranstid är cirka 20 veckor efter kontakt med SEOM’s projektör för beslut om anslutningspunkt. Vid tjäle i marken utförs inte något schaktarbete vilket kan förlänga leveranstiden under vintermånaderna något.

Vad händer sedan?

Efter att fiberanslutningen levererats kan du beställa en tjänst. Detta gör du hos någon av våra tjänsteleverantörer. SEOM levererar ingen internettjänst, utan det sker enbart via våra tjänsteleverantörer. Notera att det ibland kan ta tid för vissa av leverantörerna att läsa in en nyinstallerad adress.