Teknisk information

SEOMs fibernät är byggt med utrustning för att alla ska kunna få ta del av höghastighetsbredband med hög driftsäkerhet och kvalitet.

Vi bygger vårt nät med så kallad redundans vilket innebär att det finns flera alternativa vägar fram till dig som kund. Det gör att nätet blir robust och klarar avgrävningar och andra avbrott i mycket större utsträckning – allt för att du som kund ska få en stabil och pålitlig tjänst.

1000Mbit/s till alla

Alla privatkunder i vårt fibernät har möjlighet att beställa tjänster med hastigheter på upp till 1000Mbit/s (även kallat 1Gb/s, eller "en gig").

Eftersom vi ständigt utvecklar och förbättrar vårt nät är din fiberanslutning en framtidssäker investering. Fiberkabeln som installeras är nämligen inte "bromsklossen" för högre hastigheter, utan det är utrustningen som skickar signaler som måste uppgraderas för att erbjuda framtida tjänster. Det gör vi löpande för att du som kund ska få möjligheten att snabbt ta del av nya tjänster på marknaden – helt utan extra kostnad.

IPv6

IPv6 är nästa generations IP-protokoll som nu finns som en standard på internet. Vi på SEOM har valt att inte aktivera IPv6 i vårt fibernät, främst på grund av bristande intresse från både kunder och leverantörer. Eftersom efterfrågan är låg väljer vi i nuläget att lägga kraften på annat – som att driftsäkra och bygga nätet för att så många som möjligt ska kunna ta del av våra tjänster.

Om vi ser en ökad efterfrågan på tjänster som levereras via IPv6 kommer vi givetvis att se över detta.

Säkerhet

Som kund i vårt fibernät kan du känna dig trygg i att din anslutning är säkrad. Vi följer Svenska stadsnätsföreningens standard där det är aktuellt, kallad SKA - Säker Kund Anslutning. Här kan du läsa mer om den.

Kortfattat innebär det att vi ser till att "fel trafik" inte läcker mellan kunder i nätet, utan att begränsa tillåten trafik. Hacker-attacker så som MITM (man-in-the-middle) och spoofing filtreras i nätet. Vi ser till att minimera riskerna så mycket vi kan, men det är också viktigt att du som kund också gör detsamma genom att hålla dina mjukvaror uppdaterade, ha en brandvägg och ett uppdaterat virusskydd.