Teknisk information

Vi arbetar löpande med att förbättra och utveckla fibernätet för att du som kund alltid ska ha tillgång till moderna och framtidssäkra tjänster. Det unika med fiber är att när kabeln väl är nedgrävd behöver vi inte ändra på den för att uppgradera tekniken och hastigheten. 

Vi bygger vårt nät med redundans vilket innebär att det finns flera alternativa vägar fram till dig som kund. Det gör att nätet blir robust och klarar avgrävningar och andra avbrott i mycket större utsträckning – allt för att du som kund ska få en stabil och pålitlig tjänst.

1000Mbit/s till alla

Alla privatkunder i vårt fibernät har möjlighet att beställa tjänster med hastigheter på upp till 1000Mbit/s (även kallat 1Gb/s, eller "en gig").

Eftersom vi ständigt utvecklar och förbättrar vårt nät är din fiberanslutning en framtidssäker investering. Fiberkabeln som installeras är nämligen inte "bromsklossen" för högre hastigheter, utan det är utrustningen som skickar signaler som måste uppgraderas för att erbjuda framtida tjänster. Det gör vi löpande för att du som kund ska få möjligheten att snabbt ta del av nya tjänster på marknaden – helt utan extra kostnad.

IPv6

IPv6 är nästa generations IP-protokoll som nu finns som en standard på internet. Protokollet ger en framtidssäker leverans av internettjänster till dig som kund, möjliggör en neutral konkurrenssituation och säkrar ett demokratiskt internet.

Hela vårt fibernät är förberett för att kunna aktivera IPv6. Vi planerar att börja leverera tjänster på protokollet inom en snar framtid.

Säkerhet och stabil drift

Som kund i vårt fibernät kan du känna dig trygg i att din anslutning är säkrad. Vi bygger vårt fibernät enligt en branschstandard som heter Robust fiber. Den omfattar ett regelverk om hur man bygger fibernät på ett robust och säkert sätt.

Vi övervakar hela vårt nät och har dygnet runt personal som kontrollerar larm och åtgärdar fel och störningar. Allt för att du som kund ska få en så stabil och störningsfri tjänst som möjligt.

Vi arbetar för att minimera riskerna med internet så mycket vi kan, men det är också viktigt att du som kund också gör detsamma. Du kan själv öka säkerheten genom att hålla dina mjukvaror uppdaterade, ha en brandvägg och ett uppdaterat virusskydd.

En del av totalförsvaret

SEOM är en del av det civila försvaret som i sin tur är en del av Sveriges totalförsvar. Vi har ansvar för att även vid kris kunna upprätthålla säkra internetanslutningar och samarbetar med myndigheter och branschorganisationer för att öka vår motståndskraft och uthållighet.