Så kan du spara vatten i vardagen

Vatten är vår allra viktigaste naturresurs. Under sommaren är det ännu viktigare att vi använder vattnet klokt. Genom att stänga av vattnet när du borstar tänderna, vattna växterna med regnvatten och duscha istället för att bada bidrar du till en mer hållbar vattenanvändning. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan spara vatten i vardagen.

Under sommaren när många använder mycket vatten samtidigt för att till exempel fylla pooler och vattna planteringar kan vattenverken få svårt att hinna producera vatten i samma takt som det används. 

Vi använder ungefär 140 liter vatten per person och dygn. Bara runt 10 av dessa liter används till mat och dryck. Den goda nyheten är det därmed finns mycket du kan göra i vardagen för att enkelt använda vattnet mer sparsamt. Om en familj på fyra personer till exempel stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara hela 100 liter vatten på en dag.

Tips på vattensmarta vanor i vardagen

  • Stoppa droppandet

På en månad kan en droppande kran läcka vatten motsvarande hela elva badkar. Laga din kran så sparar du på vår allra viktigaste naturresurs.

  • Stäng av kranen

För varje minut som kranen står och rinner försvinner sex liter vatten. Du minskar din vattenanvändning snabbt om du inte låter kranen stå och rinna när du borstar tänderna eller rakar dig.

  • Duscha kort och smart

Duscha istället för att bada. Det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Och ta en snabb dusch istället för en lång! Om du kortar duschtiden med fem minuter så sparar du 60 liter vatten. Stäng också av duschen medan du tar schampo, balsam och tvål.

  • Kör fulla maskiner

En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten viden enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem och använd vattensnåla program.

  • Diska inte under rinnande vatten

Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Om du handdiskar så använd istället diskbalja eller propp så att du kan diska i vasken utan att ha kranen rinnande. Om du diskar under rinnande vatten i tre minuter så använder du 18 liter vatten.

  • Kallt vatten i kylen

Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten att dricka direkt istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

  • Samla regn

Växter gillar regn. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.

Spara vatten i trädgården

Har du en trädgård finns det mycket du kan göra för att hålla den fin, samtidigt som du använder dricksvattnet på ett hållbart sätt. Läs våra bästa tips här.