Din sophämtning

Genom att sortera ditt hushållsavfall på rätt sätt kan du göra en stor insats för miljön i vardagen samtidigt som du får du en lägre kostnad för din sophämtning. 2024 blir det dessutom obligatoriskt för alla att sortera ut matavfallet.

Ta reda på din nästa hämtdag

Mina sidor kan både du som är fastighetsägare för flerbostadshus eller villa se när avfallet hämtas nästa gång och statistik för hur mycket avfall som tömts tidigare.

Behovstömning

Du som bor i småhus med eget abonnemang för avfall ska ställa ut dina kärl senast 06:00 på tömningsdagen. Ställer du ut kärl för både matavfall och restavfall vid samma tillfälle betalar du bara en tömningsavgift.

Se nästa dag för tömning på Mina sidor här.

Teckna abonnemang för hämtning av avfall

Du som är fastighetsägare eller byggherre och vill beställa hämtning av avfall kan göra det här.

Rengöring av avfallskärl

Om ditt avfallskärl är smutsigt rekommenderar vi dig att rengöra det med vatten och en borste. Inga rengöringsmedel bör användas. Ett knep är att använda en del ättikssprit och en del vatten för att lösa upp smuts och förebygga dålig lukt.

Tänk på att låta kärlet torka ordentligt innan du börjar använda det igen.

Vid tvätt av kärl som tillhör flerbostadshus är det viktigt att tänka på att sätta tillbaka bottenpluggen efter rengöring. Det är också viktigt att de ställs tillbaka på den plats som står angiven på kärlens adress etikett, eftersom dessa är taggade.

SEOM erbjuder inte tvätt av avfallskärl. Vill du fått ditt kärl rengjort så finns det flera aktörer som erbjuder den tjänsten.

För att undvika att kärlet blir smutsigt kan du till exempel lägga en tidning i botten av restavfallskärlet (gröna) eller en matavfallspåse i matavfallskärlet (bruna). Tänk också på att inte lägga blött avfall i kärlet och att försluta påsarna väl. Läs fler tips här.