Så får du matavfallsinsamlingen att fungera bra, året runt

Ditt bananskal, tepåsen och kaffesumpen är en värdefull resurs. Rätt sorterat kan matavfallet nämligen omvandlas både till biogas som kan driva våra bussar och till biogödsel som används i odlingen av ny mat. Här har vi sammanställt flera tips på hur du får din matavfallssortering att fungera riktigt bra, även under sommarmånaderna.

Varje år producerar Sollentunaborna i snitt 100 kilo matavfall per person. Att minska matsvinnet är därför en av de viktigaste insatserna du kan göra för miljön. Allt matavfall går inte att undvika, men om det som uppstår samlas in kan det göra stor nytta. En personbil kan till exempel köra nästan två kilometer på ett kilo rötat matavfall.

Av de 100 kilona som vi producerar varje år är det däremot bara runt 38 kilo som läggs i den bruna påsen. Vi kan alltså bli ännu bättre på att samla in matavfallet. Förutom att bidra till en mer hållbar framtid får du dessutom en lägre kostnad för din sophämtning, en riktig win win!

Matavfallsinsamling under sommaren

Under de varma sommarmånaderna är risken större för lukt och fluglarver i avfallskärlet. För att få matavfallsinsamlingen att fungera bra när det är varmare ute det finns det några saker du kan göra.

  • Se till att matavfallet är torrt. Torrskala sådant som potatis och morötter rakt ner i påsen och låt sådant som är blött rinna av i vasken en stund. Du kan också lägga ner lite hushållspapper i påsen för att fånga upp fukt.
  • Använd påsarna och påshållaren som vi på SEOM delar ut. Påshållaren gör att påsen håller sig torr och luktar mindre. Täta behållare försämrar påsens hållfasthet. Behöver du en påshållare finns det att hämta hos oss på Knista gård.
  • Byt påse ofta under sommaren, även om den inte är full.
  • Rulla ihop överkanten för att stänga påsen ordentligt. Det minskar risken för problem med flugor och larver under sommarmånaderna.
  • Om din påse ofta går sönder kan du använda lite hushållspapper i botten eller använda dubbla påsar.
  • Sådant som luktar extra mycket, som skaldjursrester, kan läggas i en extra brun papperspåse. Ett knep är att frysa in påsen fram till hämtdagen för att undvika dålig lukt i kärlet.

Så gör du med kärlet

  • Om det är möjligt är ett tips att placera avfallskärlen i skuggan. Komposteringsprocessen går nämligen snabbare i värme, och flugor trivs bra.
  • Som fastighetsägare är du ansvarig för sopkärlen. För att minska risken för flugor och larver bör du rengöra kärlen regelbundet, och gärna oftare på sommaren. Skölj ordentligt med vatten och skura med borste. Använd inga rengöringsmedel eller kemikalier.
  • Häll gärna några droppar ättika i kärlet efter att du rengjort det. Du kan också blanda hälften vatten och ättika i en sprayflaska och spraya i kärlet. Det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta.