Timpris på el

Med ett timpris på el kan du själv påverka hur mycket du betalar för din el genom att styra elförbrukningen till de timmar då elpriserna är lägre.

Hur fungerar timpris på el?

Timpris på el innebär att du betalar för den el du använder varje timme. Alla kunder i Sollentuna har elmätare som kan mäta elförbrukningen per timme. För alla dygnets timmar fastställs timpriser på elbörsen, timpriserna styrs av tillgång och efterfrågan. Timpriserna på el hittar du enklast i NordPool-appen, de presenteras varje dag ca kl 13 och gäller för det kommande dygnet. I NordPool-appen väljer du som bor i Sollentuna SE3. Alla priser visas i SEK/MWh, flytta decimalen ett steg till vänster för pris i öre/kWh. Timpriserna finns även på NordPools hemsida, där du också kan se historiska timpriser.

När du har timpris på el presenteras din totala förbrukning och ett medelpris baserat på din förbrukning per timme på din elfaktura. Det innebär att du betalar exakt så mycket elen kostar för den mängd el du använder varje timme.

För att det ska bli lönsamt med timpris behöver du vara medveten om din elförbrukning och själv kunna påverka den, till exempel med hjälp av teknik som möjliggör tidsinställd förbrukning till tider på dygnet då elen är billigare. Elpriserna styrs av tillgång och efterfrågan och är därför vanligtvis lägre på natten eftersom efterfrågan är lägre då.

För vem passar timprisavtal?

Timprisavtal passar dig som är en medveten elkonsument och kan styra din elförbrukning till tider på dygnet då elpriserna är lägre. Det passar särskilt bra om du laddar din elbil hemma eller har solceller på taket som producerar el på dagtid då elen oftast är dyrare.  

Några frågor att tänka igenom innan du tecknar ett timprisavtal:

  • Använder du el för att värma upp ditt hus, till exempel med en luftvärmepump eller annan eldriven uppvärmning? Är det i så fall möjligt att styra uppvärmningen till de billigare timmarna på dygnet? Du i hus med vattenburen uppvärmning kan beställa  Smart Värme Elprisstyrning för automatisk värmestyrning efter elpriserna.
  • Kan du programmera tvättmaskin, diskmaskin, elbilsladdare och andra maskiner i hushållet så att de används under de timmarna på dygnet då elpriset är lägre?
  • Hur ser vanorna ut när det gäller matlagning? I köket finns ofta mycket teknik som drar el såsom spis, vattenkokare och mikrovågsugn. Är det möjligt att minska användningen av de under de timmarna på dygnet då elen är som dyrast?

Hur ser din elförbrukning ut?

Är du kund hos oss kan du logga in på Mina Sidor för att följa din elförbrukning timme för timme.

Så här tecknar du ett timprisavtal

På den här sidan kan du se priser och teckna ditt timprisavtal. 

Vanliga frågor