Tio tips för att börja plastbanta

Publicerad:

Plasttandborstar, sugrör och engångsförpackningar är exempel på onödiga plaster som vi kan leva utan. Plast som hamnar i havet är ett av vår tids absolut största miljöproblem.

Plast är med sina unika egenskaper en självklar del av vår vardag, inom industrin och sjukvården, men den orsakar också stora problem för vår miljö. 70 procent av plastföroreningarna i världens hav kommer från just engångsförpackningar som vi oftast klarar oss utan.

SÖRAB-kommunerna, där bland annat Sollentuna ingår, driver nu en kampanj för att få fler att sluta använda onödig plast. Genom att följa tipsen i listan nedan har du kommit en bra bit på vägen mot ett plastbantat liv!

Läs mer om kampanjen och testa dina plastbantar-skills här.

Tio tips för att börja plastbanta

  • Tandborste
     Allt fler butiker har börjat sälja tandborstar av trä, bambu och nedbrytbar plast. Använder du eltandborste kan du köpa de utbytbara tandborsthuvudena i en ekologisk variant.

  • Plastbestick
    Tänk gärna en extra gång när du blir erbjuden plastbestick - är det alltid nödvändigt? En rekommendation är att ha med dig egna bestick. De tar varken plats eller väger mycket. 

  • Plastmatlådor
    Tyvärr släpper vissa plastmatlådor ifrån sig farliga ämnen när de värms upp. Idag finns det dessutom ett stort utbud av glasmatlådor som är bättre både för miljön och din personliga hälsa.

  • Plastleksaker
    Många gånger är det bättre för miljön att köpa begagnade saker, men när det gäller plastleksaker kan det faktiskt vara bättre att köpa nya. Det beror på att kraven för kemikalier i leksaker nyligen har skärpts. Försök att undvika plastleksaker som tillverkats utanför Europa. En idé är förstås att inte köpa plastleksaker alls, eftersom de finns i andra material också. 

  • Plastkassar
    Att vid större inköp ha med sig en egen tygkasse låter kanske självklart, men vi planerar inte varje gång för att handla. Ett enkelt tips är att alltid ha en tygkasse i väskan, eller till och med i fickan. De flesta butiker säljer plastpåsar på rulle i miljövänliga varianter, såsom återvunnen eller nedbrytningsbar plast. Använd dem som soppåsar istället.

  • Vatten på flaska
    Vårt vatten är så rent att det går att dricka direkt ur kranen. Istället för att köpa vatten, kan du fylla en flaska hemma som du tar med dig. Oroar du dig för att den blir för tung fyller du den bara på vägen.

  • Presentsnören
    Problemet med presentsnören i plast är att de ofta bara används en gång. Prova istället att knyta ditt paket med en scarf, tyg eller med nedbrytbart snöre i ull, jute eller ekologisk bomull. Dessa material går att återanvända eller använda till andra saker också.

  • Tops
    Tops är bra för mycket, men tops i plast är inte för miljön. Välj hellre de mer klimatsmarta alternativen i trä och papper. De gör lika rent.

  • Sugrör
    Det slängs onödigt mycket engångssugrör av plast. Köp dem i hårdplast eller metall som kan återvinnas. Om du bara ska använda sugrören en gång: köp dem i papper.

  • Hudvårdsprodukter
    Vissa hudvårdsprodukter innehåller mikroplaster. Eftersom plastpartiklarna är så små går de ut i havet istället för att fångas upp i reningsverken. Produkter med skrubbande effekt ska du vara extra försiktig med, exempelvis peeling- eller tandkrämer. Håll utkik efter ingredienserna som börjar med “poly-”, som betyder plast. Ännu en rekommendation är att sluta med pumptvålen och börja med fast tvål istället – på det viset minskar du plastavfallet.