Världstoalettdagen 19 november

Publicerad:

Den 19 november infaller FN:s internationella världstoalettdag, där globala sanitetsfrågor uppmärksammas. I Sverige är ett stort problem att vi fortfarande är många som spolar ner en mängd saker som inte hör hemma i våra toaletter.

Världstoalettdagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är numera en officiell FN-dag. Syftet med dagen är att uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

I Sverige har vi tur och har både toaletter och tillgång till rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Det måste vi sluta med! Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten.

Hushållspapper ett stort problem
Ett stort problem är nödlösningen att använda hushållspapper när toalettpappret är slut, vilket riskerar att orsaka stopp och översvämningar. En undersökning som genomförts på uppdrag av Svenskt Vatten gjort visar att var tredje person inte känner till att hushållspapper inte får spolas ned i toaletten.

Nedspolat hushållspapper och våtservetter orsakar också en stor mängd avfall. Sådant måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken och köras bort för förbränning, helt i onödan.