Effektavgift styr elanvändningen till tider med låg belastning

Publicerad:

Effektavgift är en avgift som syftar till att styra elanvändningen till tider då trycket på elnätet inte är så högt.

För att styra användningen av effektuttag, det vill säga hur mycket el man använder på en och samma gång, tillämpar SEOM effektavgift. SEOM har haft effektavgift sedan 2001 och är mycket nöjda med hur bra det fungerar.

- Effektavgiften tas bara ut helgfria vardagar mellan klockan 07.00 och 19.00, då trycket på elnätet är som högst. Hos oss gynnar avgiftens konstruktion till exempel elbilsladdning, givet att man laddar sin bil kl 19.00-07.00 och på helger, berättar Johan Fält, affärsområdeschef Elnät. Det innebär alltså att halva dygnet har ”fri effekt” eller 64 procent av veckan är fri från effektavgift.

Sollentunakunden använder i snitt 15 procent mindre effekt

Ett resultat av SEOMs effektavgift är att Sollentunakunden i snitt använder 15 procent mindre effekt än normalkunden och dessutom får en lägre elkostnad.

- Att belastningen på elnätet minskar är betydelsefullt, exempelvis har nätet i Sollentuna långtifrån slagit i kapacitetstaket ens när det varit som allra kallast, fortsätter Johan.

Frågan om effektavgift i medierna

Effektavgift används även i andra elbolag och varje bolag har sitt eget upplägg och erbjudande. På senare tid har frågan om effektavgift också på olika sätt lyfts i media men det berör inte SEOMs erbjudande.

- Vi tycker att det fungerar bra med effektavgiften, våra kunder har förstått syftet och lärt sig att använda el när det är lägst pris för dem. Vi har i dagsläget inga planer på att ändra vår effektavgift, avslutar Johan.