Låt din fallfrukt göra nytta

Publicerad:

Nu dignar fruktträden av äpplen, päron och plommon. Men vad ska man göra med all frukt? Varje år ruttnar massor av frukt bort i svenska trädgårdar. Här ger vi dig några tips om hur du kan ta vara på årets skörd.

Sylta, safta och smaka

Mos, kompott, must, gelé, chutney och ljuvliga smulpajer. Det finns mycket gott att laga av din fallfrukt. Fyll frysen med godsaker och njut av höstens delikatesser året om.

Musta mera

Orkar du inte göra din egen must kan du samla ihop de finaste äpplena och köra ut till närmaste musteri. På en del musterier får du prova på att musta själv, hos andra lämnar du in din frukt och hämtar musten senare. Det finns även mobila musterier som kommer hem till dig och hämtar upp frukten.

Kom och palla, äpplen åt alla!

Samla frukt i en korg och ställ utanför tomten, så att grannarna kan plocka. Det brukar uppskattas varmt. Via Fruktförmedlingen kan du anmäla att det finns frukt att hämta. Du kan även fråga barnens förskola eller skola om de vill ha en kasse äpplen.

Låt din fallfrukt göra nytta

Om du inte hinner ta hand om all frukt eller om frukten blivit möglig kan du slänga en mindre mängd i kärlet för matavfall. Vid för stora mängder blir kärlet för tungt och kan spricka.

Har du mycket fallfrukt kan den istället lämnas vid någon av SÖRABs anläggningar, till exempel Smedby eller Hagby, så kan de tas tillvara. Där återvinns den och blir biogas – ett miljövänligt drivmedel för bland annat bussar och bilar.

Vissa av anläggningar har särskilda behållare för insamling av fallfrukt. Finns inte en sådan går det bra att sortera det som trädgårdsavfall.

Hitta din närmaste SÖRAB-anläggning och öppettider här.