Ny elnätsavgift 2023

Publicerad:

Från den 1 januari 2023 höjs elnätsavgiften med 8,75 öre/kWh (7 öre/kWh exkl. moms). Höjningen tas ut i form av en energiavgift som baseras på hur mycket el du använder.

Anledningen till den höjda elnätsavgiften är framförallt de höga elpriserna som lett till ökade kostnader för så kallade nätförluster. Nätförluster är el som försvinner på vägen genom elledningarna i form av värme. För att du ska få den el du behöver måste vi därför köpa in extra el, något som nu har blivit väldigt mycket dyrare.

Vi tjänar ingenting extra på den nya avgiften, den är endast till för att täcka våra ökade kostnader. Om elpriset går ner kommer avgiften att justeras.

Så här stor blir höjningen för dig

Mina sidor kan du se din elförbrukning. Genom att multiplicera den med 0.0875 får du fram hur stor avgiftshöjningen blir för dig.

Prisexempel:

Boendeform

Förbrukning

Avgiftshöjning

Mindre lägenhet

2000 kWh/år

Ca 15 kr/mån

Mellanstor lägenhet

5000 kWh/år

Ca 36 kr/mån

Mellanstor villa

20 000 kWh/år

Ca 146 kr/mån

Du kan påverka din elnätsavgift

Genom att minska din elanvändning och sprida ut den över dygnet kan du påverka hur stor din elnätsavgift blir.

Elnätsavgiften består av tre delar; grundavgiften, effektavgiften och energiavgiften.

  1. Grundavgiften är en fast avgift som du inte kan påverka.
  2. Effektavgiften baseras på hur du mycket el du använder samtidigt och är den största delen du själv kan påverka. På SEOM tar vi inte ut någon effektavgift på vardagar 19–07 samt helger då belastningen på elnätet är som lägst. Ju bättre du är på att sprida ut din elanvändning över dygnets alla timmar desto mindre betalar du därför i effektavgift.
  3. Energiavgiften baseras på hur mycket el du använder. Den kan du alltså påverka genom att använda mindre el - något som även minskar kostnaden till ditt elbolag.

 FAQ