Flygplansbesiktning av fjärrvärmenätet i Sollentuna

Publicerad:

Under den här veckan kommer du kanske att se ett flygplan flyga på låg höjd över Sollentuna nattetid. Det är vi som genomför en så kallad termografering av fjärrvärmeledningarna för att upptäcka eventuella läckor och värmeläckage.

Termograferingen som var planerad till helgen 28-29 januari sköts upp på grund av väderförhållandena och ett nytt försök kommer alltså att göras under veckan.

Vad är en termografering?

En termografering är en fotografering med hjälp av värmekameror. Värmekamerorna kan på långa avstånd och i snabb hastighet upptäcka underjordiska läckor på fjärrvärmeledningarna som inte syns för blotta ögat. Det är därav ett väldigt effektivt sätt att besiktiga fjärrvärmenätet på. När vi kan identifiera läckor i god tid undviker vi onödig belastning på miljön och du som kund slipper längre reparationsavbrott.

Varför görs det på natten?

En termografering ger bäst resultat på natten. Det behöver nämligen vara rätt väderförhållanden för att värmekameran ska kunna upptäcka eventuella läckor. Det behöver bland annat vara minusgrader, klar himmel och inte allt för mycket snö.

När kommer flygningen att ske?

Eftersom flygningen är beroende av vädret kan vi inte ge en tid i förväg. Om väderförhållandena förändras under en natt så kan termograferingen komma att genomföras med väldigt kort varsel.