Den stora Biltvättarhelgen - 22-23 april

Publicerad:

Tvätta gärna bilen, men i en biltvätt! Att tvätta bilen på gatan är som att tvätta den direkt i naturen, eller i närmaste badsjö. I alla fall om tvättvattnet rinner ner i en dagvattenbrunn.

Här börjar din badsjö!

När du tvättar din bil på gatan eller garageuppfarten skadar det våra gemensamma vatten, särskilt om tvättvattnet rinner ner i en dagvattenbrunn. Smutsen från bilen innehåller bland annat olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester. Det här är ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och i många fall svåra för naturen att bryta ner.

Så välj en biltvätt istället. Då samlas de farliga ämnena upp istället för att släppas ut i naturen. Och de flesta biltvättar återanvänder tvättvattnet, vilket sparar på jordens resurser. Bra va!

 
 
Hälften fultvättar bilen på gatan

Ungefär varannan biltvätt sker direkt på gatan i Sverige (källa: hallbarbiltvatt.se). Att tvätta bilen på gatan är som att stå och biltvätta på badstranden eller vid din favoritsjö. Har du inte en biltvätt i din närhet är det minst dåligt för miljön att tvätta bilen på gräs eller grus. Då filtreras vattnet innan det når grundvattnet.

Vill du veta vad du kan göra för att minska belastningen på våra vatten? Oxunda och Edsviken vattensamverkan har tagit fram en film där du kan lära dig mer. Se filmen och läs mer på oxunda.se eller edsviken.se.

Tillsammans värnar vi våra vatten!