Så kan du spara vatten i vardagen

Vatten är vår allra viktigaste naturresurs. Under sommaren är det ännu viktigare att vi använder vattnet klokt. Genom att stänga av vattnet när du borstar tänderna, vattna växterna med regnvatten och duscha istället för att bada bidrar du till en mer hållbar vattenanvändning. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan spara vatten i vardagen.

Under sommaren när många använder mycket vatten samtidigt för att till exempel fylla pooler och vattna planteringar kan vattenverken få svårt att hinna producera vatten i samma takt som det används. 

Vi använder ungefär 140 liter vatten per person och dygn. Bara runt 10 av dessa liter används till mat och dryck. Den goda nyheten är det därmed finns mycket du kan göra i vardagen för att enkelt använda vattnet mer sparsamt. Om en familj på fyra personer till exempel stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara hela 100 liter vatten på en dag.

Så kan du spara vatten i vardagen:

 • Stoppa droppandet

  På en månad kan en droppande kran läcka vatten motsvarande hela elva badkar. Laga din kran så sparar du på vår allra viktigaste naturresurs.
 • Stäng av kranen

  För varje minut som kranen står och rinner försvinner sex liter vatten. Du minskar din vattenanvändning snabbt om du inte låter kranen stå och rinna när du borstar tänderna eller rakar dig.

 • Duscha kort och smart

  Duscha istället för att bada. Det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Och ta en snabb dusch istället för en lång! Om du kortar duschtiden med fem minuter så sparar du 60 liter vatten. Stäng också av duschen medan du tar schampo, balsam och tvål.

 • Kör fulla maskiner

  En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten viden enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem och använd vattensnåla program.
 • Diska inte under rinnande vatten

  Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Om du handdiskar så använd istället diskbalja eller propp så att du kan diska i vasken utan att ha kranen rinnande. Om du diskar under rinnande vatten i tre minuter så använder du 18 liter vatten.

 • Kallt vatten i kylen

  Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten att dricka direkt istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

 • Samla regn

  Växter gillar regn. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.
 • Täck över poolen

  Att fylla poolen med dricksvatten är en ofattbar lyx och en omöjlighet på många håll i världen. Du som har pool kan spara mycket energi genom att täcka över den. Det minskar avdunstningen kraftigt vilket gör att du inte behöver fylla på nytt vatten lika ofta.
  Fler tips till dig med pool hittar du här.