Frukost med farmor i läsplattan

Publicerad:

Familjen Hainzl i Sollentuna lever mitt i digitaliseringen och bjuder ofta in farmor, mormor och morfar till frukostbordet eller middagen – via läsplattan.

Digital farmor.

– Allting började när barnen var små och vi ville hålla kontakten med farmor som bor i Österrike och mormor och morfar i Skåne. Vår familj hoppade tidigt på det digitala tåget, vilket betyder att vi idag kan hålla kontakten med varandra, även när vi inte är samlade fysiskt, berättar mamma Helene.

Digital farmor vid frukostbordet

Frukostbordet är uppdukat och runt det sitter mamma, pappa och de tre tonårsbarnen. Och så är farmor med på ett hörn, hela vägen från Österrike.

– Farmor flyttade från Sverige till Österrike för drygt 40 år sedan, men tack vare Facetime känns det som att ha henne här när vi ses vid matbordet. Vi brukar prata om veckan som gått och hon får veta vad som händer i barnbarnens liv.

Fördelar med digitaliseringen

Familjen Hainzl ser många fördelar med den digitala utvecklingen. Barnen sköter både sina skoluppgifter och sociala kontakter uppkopplade och mamma och pappa har friheten att jobba hemifrån.

– Även mina föräldrar i Skåne är med på tåget. Min pappa är teknikintresserad och vill gärna ha de senaste prylarna. Trots att de är i 80-årsåldern så streamar de filmer, lyssnar på musik och läser tidningen digitalt. Men BankID tycker de fortfarande är lite läskigt. Jag antar att jag får fortsätta visa dem att jag ibland använder BankID så mycket som tre gånger på en minut och att det är säkert, avslutar Helene.

Detta är en artikel från kundtidningen OM #1 2020. Läs tidigare nummer av tidningen här.