Liten påse. Stor skillnad.

Att sortera ut matavfallet är en liten handling i vardagen, men gör stor skillnad för miljön. Det finns dessutom mycket pengar att spara på att göra rätt. Med andra ord: en riktig win win.

En av de viktigaste insatserna du kan göra för miljön är att minska matsvinnet. Allt matavfall går förstås inte att undvika, men om det som uppstår samlas in på rätt sätt kan det göra stor nytta istället för att gå till spillo.

Därför finns det sedan den 1 januari en ny lag som gör det obligatoriskt för alla i Sverige att sortera ut sitt matavfall. Idag är det nämligen bara runt 38 procent av matavfallet som vi i genomsnitt producerar per person och år som sorteras rätt. Den siffran kan vi alla bidra till att höja.

Små mängder räcker långt

När matavfallet läggs i den bruna papperspåsen och sedan det bruna kärlet kan det omvandlas till biogas som kan driva bilar och bussar, och biogödsel som används i framställningen av ny mat. En personbil kan till exempel köra nästan två kilometer på ett kilo rötat matavfall.  

En tjänst för miljön, och plånboken

I Sollentuna vill vi att det ska löna sig att göra rätt. Här kostar matavfallet bara 1 krona per kilo att få hämtat, medan restavfallet kostar 6 kronor. Det innebär att du kan spara en hel del pengar på att sortera noggrant.

Tips för en smidig matavfallsinsamling:

  • Se till att matavfallet är torrt. Torrskala exempelvis potatis och morötter rakt ner i påsen och låt sådant som är blött rinna av i vasken en stund.
  • Använd påsarna och påshållaren som vi på SEOM delar ut. Påshållaren är konstruerad för att påsen ska hålla sig torr och lukta mindre. Täta behållare försämrar påsens hållfasthet. Behöver du en påshållare eller fler påsar finns det att hämta hos oss på Knista gård.
  • Byt påse ofta.
  • Om din påse ofta går sönder kan du använda lite hushållspapper i botten eller dubbla påsar.
  • Sådant som luktar extra mycket, som skaldjursrester, kan läggas i en extra brun papperspåse. Ett knep är att frysa in påsen fram till hämtdagen för att undvika dålig lukt i kärlet.

Informationsmaterial

För att göra det riktigt lätt att göra rätt har vi tagit fram guider och instruktioner. Perfekta att skriva ut och sätta upp på kylskåpet så att hela familjen får lära sig var bananskalet, tepåsen och kattsanden hör hemma.

Mer informationsmaterial och skyltar för utskrift hittar du här.

 

Sorteringsinstruktion: Det här är matavfall

Sorteringsinstruktion: Det här är matavfall - Engelsk version

Sorteringslathand för olika sorters avfall och material

Flödesschema för avfall