Ökad risk för bortkoppling av elen

Publicerad:

Det finns en risk att elen inte räcker till under vissa timmar i vinter. Mellan den 9-18 december är läget särskilt ansträngt till följd av kallare temperaturer och att reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk tas ur drift för underhåll.

Om efterfrågan på el är större än vad tillången är aktiveras de reserver som finns tillgängliga. Om detta ändå inte räcker till kan det bli aktuellt med bortkoppling av elen för att förhindra sammanbrott i elnätet. 

Tillsammans kan vi göra skillnad

Genom att minska vår elförbrukning så mycket vi kan ökar vi chansen att elen räcker till. Beräkningar visar att om vi svenskar sänker elförbrukningen med 2% under den mest ansträngda perioden minskar risken för bortkoppling fem gånger!

Minska din elförbrukning under de mest kritiska timmarna

Svenska kraftnät, som ansvarar för kraftsystemet i Sverige, har identifierat vilka timmar som belastningen på elnätet väntas vara som störst. Det är vardagar kl 08:00–11:00 och kl 16:00–19:00 som är de mest kritiska perioderna.

Som medborgare bör du alltid vara förberedd på ett längre strömavbrott. På den här sidan kan du läsa mer om vad som händer vid en planerad frånkoppling av elen.